Słodycze kto ich nie lubi ? Każdy pewnie miał sytuacje kiedy przechadzają się po sklepię wpadają nam w oko, i zły duszek podpowiada nam że raz nie zawszę i że nie zaszkodzi. Oczywiście wszystko jest dla ludzi! Ale z umiarem i rozsądkiem. Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe podjadanie oraz kolejna propozycja na płatki owsiane. Batony idealny na śniadanie kiedy jesteśmy spóźnieni, jako drugie śniadanie, czy jako przekąska po-treningowa. Taka owsianka w innej formie. Osoby bardziej wtajemniczone i stosujące odżywki białkowe śmiało mogą dosypać kilka miareczek, nie zaszkodzi. :)
- Półtorej szklanki płatków owsianych
- Szklanka płatków żytnich
- Szklanka płatków pszennych
- Dwa dojrzałe banany
- 50 g masła
- 3-4 duże łyżki miodu
- Dwie łyżki otrąb pszennych
- Pół łyżeczki cynamonu
- Garść orzechów (jakie kto lubi, posiada, opcjonalnie 2-3 łyżki masła orzechowego)
- Tabliczka gorzkiej czekolady min 60%
- Garść rodzynek
- Dwie łyżki wiórek kokosowych
- Łyżka siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika
Przygotowanie:
Na samym początku musimy rozpuścić czekoladę, taki samym sposobem jak w przepisie z naleśnikami. Płatki wysypujemy na rozgrzaną suchą patelnie i prażymy płatki przez jakieś 3-4 minutki. W między czasie obieramy banany i blendujemy w misce na gładką masę. Jeżeli mamy duże rodzynki to możemy je przesiekać delikatnie nożem. Do miski z bananem wsypujemy przyprażone płatki oraz resztę suchych składników. Masło rozpuszczamy i dodajmy wraz z miodem do całej reszty. Wszystko dobrze mieszamy razem, na samym końcu dodajmy rozpuszczoną czekoladę.
Całość przekładamy najlepiej do jakiejś foremki i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby wszystko stężało. Najlepiej zrobić wszystko wieczorem, na noc do lodówki i rano mamy gotowe batoniki. Po wyciągnięciu z lodówki kroimy całość ostrym nożem. Dla lepszego efektu wizualnego i smakowego można obtoczyć je w wiórkach.
Nasze batoniki są już gotowe!
Jak wam się podoba ta forma owsianki?
Mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuńMnie się bardzo podoba ;) Moja obecność w kuchni ogranicza się do próbowania potraw, które robi moja mama więc chętnie podsunę jej ten przepis i będę zajadać! ;D
OdpowiedzUsuńhttp://stoprocentwelny.blogspot.com
mmmmmmm *O*
OdpowiedzUsuńPatrzę na składniki i od razu widzę, że są mega zdrowe! Zrobię podobne, ale zamiast masła dodam oleju kokosowego :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Hej :) zostałeś nominowany do Liebster Blog Award więcej informacji tutaj: http://dietetyczno-kosmetycznie.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńczemu dietetyczne? :)
OdpowiedzUsuńWygladaja ciekawie aczkolwiek ta owsianka mnie przeraża. Ale jezeli sa dietetyczne to chetnie sie skuszę
OdpowiedzUsuńZjadłabym, chociaż.. Nie lubię patrzeć na to, czy coś jest dietetyczne, czy też nie. ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńKocham owsiane "słodycze" ^^
justsayhei.blogspot.com
az zachciało m isie to zrobic , bardzo smakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńCiekawe są Twoje dania może w następnej edycji MastefChef Cię zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńo cho ho kto wie kto wie ;)
Usuń