Składniki:
- Filety z pstrąga
- Pół kilograma ziemniaków
- Jedna cebula
- Sok z połówki cytryny
- Świerzy koper
- Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy filety i osuszamy. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i nacieramy. Polewamy sokiem z cytryny oraz posypujemy posiekanym koperkiem i odstawiamy do lodówki. Obieramy ziemniaki i kroimy w duża kostkę. Cebulkę kroimy wedle uznania. Ziemniaki wraz z cebulą wykładamy na blaszce, najlepiej na takiej do której nie powinny przywrzeć. Posypujemy przyprawami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Kiedy ziemniaki się zarumienią czyli mniej więcej po około 20-25 minutach, wkładamy naszego pstrąga. Jeżeli filety nie są zbyt grube tak jak moje wystarczy im 12-15 minutek. Wyciągamy z pieca i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego Kochani !
brzmi apetycznie, szczególnie że uwielbiam pstrągi. :) kilkanaście kilometrów od moich rodziców jest miasteczko z nich słynące i często tam właśnie na niego się wybieramy. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Zazdroszczę ! ja muszę być zdany tylko na siebie :)
UsuńOj, marzy mi się zjeść takiego przed świętami :)
OdpowiedzUsuńNie chcę się przechwalać ale był pyszny !:)
UsuńAle smaka narobiłeś :D
OdpowiedzUsuńTo do sklepu i już do roboty się zabierać!
UsuńWygląda smakowicie, może kiedyś zrobię takie danie. ;)
OdpowiedzUsuńzwyklyblog-zwyklejdziewczyny.blogspot.com