poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pieczony filet z pstrąga z ziemniakami !



Dostałem świeżutkie fileciki z pstrąga więc nie było innego wyjścia i od razu zabrałem się do roboty. Pstrąg jest bardzo smaczną rybą a w połączeniu z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej tworzy idealnie zbilansowany posiłek. Osobiście bardziej preferuję tą formę obróbki termicznej gdyż przygotowana ryba jest zdrowsza bardziej aromatyczna i przede wszystkim nie przesiąka tłuszczem dzięki czemu możemy rozkoszować się pełnią smaku naszej rybki.










Składniki:


  • Filety z pstrąga
  • Pół kilograma ziemniaków
  • Jedna cebula
  • Sok z połówki cytryny
  • Świerzy koper
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie










Przygotowanie:


Na samym początku myjemy filety i osuszamy. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i nacieramy. Polewamy sokiem z cytryny oraz posypujemy posiekanym koperkiem i odstawiamy do lodówki. Obieramy ziemniaki i kroimy w duża kostkę. Cebulkę kroimy wedle uznania. Ziemniaki wraz z cebulą  wykładamy na blaszce, najlepiej na takiej do której nie powinny przywrzeć. Posypujemy przyprawami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Kiedy ziemniaki się zarumienią czyli mniej więcej po około 20-25 minutach, wkładamy naszego pstrąga. Jeżeli filety nie są zbyt grube tak jak moje wystarczy im 12-15 minutek. Wyciągamy z pieca i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.


Smacznego Kochani !

7 komentarzy:

  1. brzmi apetycznie, szczególnie że uwielbiam pstrągi. :) kilkanaście kilometrów od moich rodziców jest miasteczko z nich słynące i często tam właśnie na niego się wybieramy. :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę ! ja muszę być zdany tylko na siebie :)

      Usuń
  2. Oj, marzy mi się zjeść takiego przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, może kiedyś zrobię takie danie. ;)
    zwyklyblog-zwyklejdziewczyny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń