Niesamowicie pożywna zupa o aksamitnej konsystencji oraz wspaniałym smaku. Przygotowanie jej nie jest pracochłonne. Soczewica jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym nośnikiem białka pochodzenia roślinnego. Jest źródłem wielu minerałów, głównie potasu oraz kwasu foliowego. W mojej dzisiejszej propozycji podałem krem z kurczakiem, lecz można oczywiście zrobić wersję wegetariańską, na bulionie warzywnym i np serem typu feta lub np wędzoną rybą.
Składniki:
- Dwie porcje rosołowe
- Jedno udko
- Dwa skrzydełka
- Dwie marchewki
- Jedna pietruszka
- Połowa małego selera
- Jedna mała cebula
- Szklanka soczewicy
- Mały jogurt naturalny
- Słonecznik
- Dwa ząbki czosnku
- Łyża oliwy
- Dwa liście laurowe
- Trzy ziela angielskie
- Przyprawy ( sól, pieprz, imbir, kurkuma, curry, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cynamon, chilli )
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około półtora litra wody, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz porcje rosołowe. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu. Po około 20 minutach kiedy kurczak już się ugotuje i odda swoje aromaty wyciągamy go z garnka, odstawiamy gdzieś żeby się ostudził następnie obieramy wszystkie elementy. Wyciągamy również liście laurowe oraz ziele angielskie. Wsypujemy soczewice, przykrywamy i gotujemy dalej. W między rozgrzewamy patelnie i prażymy słonecznik, tak aby się zarumienił. Przesypujemy go do jakiegoś naczynia i na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi i odrobiną soli morskiej i wrzucamy do garnka. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut aby się ugotować, gdy tak się stanie ściągamy z gazu i blendujemy na gładko. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy mniej więcej po około pół łyżeczki.
\
Do miseczki wykładamy ugotowanego kurczaka i zalewamy gotowym kremem. Posypujemy prażonym słonecznikiem oraz delikatnie przyprószamy pieprzem. Gotowe! Zupa smakuje obłędnie a na nadchodzące chłodne dni jest idealnym rozwiązaniem.
Uwielbiam tego rodzaju zupy! Ostatnio moim numerem jeden jest krem z pieczonej marchwi i papryki - polecam! Niebo w japce!
OdpowiedzUsuńChyba będę musiał wypróbować !
UsuńUwielbiam zupy-krem i tej tez na pewno kiedyś spróbuje :D
OdpowiedzUsuńhttp://everythinfispossible.blogspot.com/
Polecam pychotka!
UsuńNie ma co ta zupa jest pyszna, dobra na zimowe dni :-)
OdpowiedzUsuńIdealna drogi kolego !
UsuńPytałeś o obserwację, ja już i czekam na to samo ;)
OdpowiedzUsuńweerka-blog.blogspot.com
:) załatwione!
UsuńNa pewno spróbuje <3
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda zaraz zabieram się za pichcenie tego specjału :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie i smakuje pewnie świetnie, bardzo ładny blog czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńSuper! wyglada bardzo apetycznie!! :-))
OdpowiedzUsuńhttp://nataliazarzycka.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam : http://michalina-wolska.blogspot.com
Chciałabym mieć czas żeby pichcić takie pyszności :( u mnie króluje gotowana ryba plus warzywa i ryż albo zamiast tej ryby to pierś kurczaka. I tak na okrągło...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
www.xpepperberry.blogspot.com
Uwierz mi ja również nie mam za wiele czasu ale na przygotowanie czegoś dobrego zawsze musi znaleźć się chwila, wcale dużo nie potrzeba;p a nie jest nudno i monotonnie :P:)
OdpowiedzUsuń