wtorek, 16 grudnia 2014

Obłędna Zupa/Krem z Czerwonej soczewicy z kurczakiem!

            Niesamowicie pożywna zupa o aksamitnej konsystencji oraz wspaniałym smaku. Przygotowanie jej  nie jest pracochłonne. Soczewica jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym nośnikiem białka pochodzenia roślinnego. Jest źródłem wielu minerałów, głównie potasu oraz kwasu foliowego. W mojej dzisiejszej propozycji podałem krem z kurczakiem, lecz można oczywiście zrobić wersję wegetariańską, na bulionie warzywnym i np serem typu feta lub np wędzoną rybą.








Składniki:

  • Dwie porcje rosołowe
  • Jedno udko
  • Dwa skrzydełka
  • Dwie marchewki
  • Jedna pietruszka
  • Połowa małego selera
  • Jedna mała cebula
  • Szklanka soczewicy
  • Mały jogurt naturalny
  • Słonecznik 
  • Dwa ząbki czosnku
  • Łyża oliwy
  • Dwa liście laurowe 
  • Trzy ziela angielskie
  • Przyprawy ( sól, pieprz, imbir, kurkuma, curry, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cynamon, chilli )

Przygotowanie:



Do garnka wlewamy około półtora litra wody, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz porcje rosołowe. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu. Po około 20 minutach kiedy kurczak już się ugotuje i odda swoje aromaty wyciągamy go z garnka, odstawiamy gdzieś żeby się ostudził następnie obieramy wszystkie elementy. Wyciągamy również liście laurowe oraz ziele angielskie. Wsypujemy soczewice, przykrywamy i gotujemy dalej. W między rozgrzewamy patelnie i prażymy słonecznik, tak aby się zarumienił. Przesypujemy go do jakiegoś naczynia i na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi i odrobiną soli morskiej i wrzucamy do garnka. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut aby się ugotować, gdy tak się stanie ściągamy z gazu i blendujemy na gładko. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy mniej więcej po około pół łyżeczki.

\



Do miseczki wykładamy ugotowanego kurczaka i zalewamy gotowym kremem. Posypujemy prażonym słonecznikiem oraz delikatnie przyprószamy pieprzem. Gotowe! Zupa smakuje obłędnie a na nadchodzące chłodne dni jest idealnym rozwiązaniem.




Smacznego!






Czekam na opinie kochani! :)

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego rodzaju zupy! Ostatnio moim numerem jeden jest krem z pieczonej marchwi i papryki - polecam! Niebo w japce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy-krem i tej tez na pewno kiedyś spróbuje :D

    http://everythinfispossible.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co ta zupa jest pyszna, dobra na zimowe dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytałeś o obserwację, ja już i czekam na to samo ;)
    weerka-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienicie wygląda zaraz zabieram się za pichcenie tego specjału :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie i smakuje pewnie świetnie, bardzo ładny blog czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! wyglada bardzo apetycznie!! :-))

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :)
    zapraszam : http://michalina-wolska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym mieć czas żeby pichcić takie pyszności :( u mnie króluje gotowana ryba plus warzywa i ryż albo zamiast tej ryby to pierś kurczaka. I tak na okrągło...

    Pozdrawiam! :)
    www.xpepperberry.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwierz mi ja również nie mam za wiele czasu ale na przygotowanie czegoś dobrego zawsze musi znaleźć się chwila, wcale dużo nie potrzeba;p a nie jest nudno i monotonnie :P:)

    OdpowiedzUsuń