piątek, 28 listopada 2014

Kruchy, aromatyczny, duszony schab z kaszą pęczak!

Schab&Pęczak

             
                  Propozycja obiadu. Schab wieprzowy oraz bardzo rzadko używany w naszej kuchni pęczak. Pęczak który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów oraz składników mineralnych(m.in potas i fosfor) i witamin ( wit. E oraz Niacyna). Rzadko z niej korzystamy a szkoda bo jest bardzo dobra a zarazem łatwa w przygotowaniu. Schab wieprzowy jest bardzo dobrą alternatywą dla piersi z kurczaka. Jest bardzo dobrym dostarczycielem białka. Dobrze zamarynowany jest naprawdę pyszny. Moim dodatkiem do dania była prosta surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, pomidorów, kukurydzy oraz ogórka.




Składniki:

  • 600 gramów schabu wieprzowego
  • szklanka pęczaku
   Marynata:
  • jeden duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka oregano i bazylii
  • łyżka miodu
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • dwie łyżeczki soku z cytryny
   Sos:
  • jedna duża cebula
  • dwie średnie lub jedna duża marchew
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie
  • jedno duże jabłko
  • około 50 gram zielonych liści pora

  



Przygotowanie:



       Marynata: Czosnek drobno siekamy i mieszamy wraz z resztą składników. Przygotowaną marynatą nacieramy nasz schabik i odstawiamy do lodówki. ( ja to zrobiłem dzień wcześniej lecz jakaś godzinka wystarczy). 
       Sos: Cebulkę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy siekamy jak kto woli. Ja użyłem obieraczki i zrobiłem takie jak widać paseczki. Nastawiamy w garnku z grubym dnem wraz z odrobiną oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy szczyptę soli oraz pieprzu. Dusimy na małym ogniu do momentu zeszklenia się cebulki. Następnie dodajemy mięsko i dalej spokojnie dusimy, mniej więcej 15-20 min (w zależności od grubości mięsa). Na koniec dodajemy pokrojone jabłko. Teraz wystarczy około 3-4 min i sos jest gotowy.



      Pęczak gotujemy na sypko. Proporcje są proste szklanka kaszy na litr wody. Wodę delikatnie solimy. Gotujemy około 15-17 min. Odlewamy wodę i podajemy wraz z przygotowanym sosem oraz surówką. 



Smacznego!

PS: A na deser serwujemy ciasteczka z wcześniejszego wpisu !:)

1 komentarz:

  1. Super,z pęczakiem mozna czarować.Pyszne jedzonko,syte i zdrowe.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń