Schab&Pęczak
Propozycja obiadu. Schab wieprzowy oraz bardzo rzadko używany w naszej kuchni pęczak. Pęczak który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów oraz składników mineralnych(m.in potas i fosfor) i witamin ( wit. E oraz Niacyna). Rzadko z niej korzystamy a szkoda bo jest bardzo dobra a zarazem łatwa w przygotowaniu. Schab wieprzowy jest bardzo dobrą alternatywą dla piersi z kurczaka. Jest bardzo dobrym dostarczycielem białka. Dobrze zamarynowany jest naprawdę pyszny. Moim dodatkiem do dania była prosta surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, pomidorów, kukurydzy oraz ogórka.
Składniki:
- 600 gramów schabu wieprzowego
- szklanka pęczaku
Marynata:
- jeden duży ząbek czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka oregano i bazylii
- łyżka miodu
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- dwie łyżeczki soku z cytryny
Sos:
- jedna duża cebula
- dwie średnie lub jedna duża marchew
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- jedno duże jabłko
- około 50 gram zielonych liści pora
Przygotowanie:
Marynata: Czosnek drobno siekamy i mieszamy wraz z resztą składników. Przygotowaną marynatą nacieramy nasz schabik i odstawiamy do lodówki. ( ja to zrobiłem dzień wcześniej lecz jakaś godzinka wystarczy).
Sos: Cebulkę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy siekamy jak kto woli. Ja użyłem obieraczki i zrobiłem takie jak widać paseczki. Nastawiamy w garnku z grubym dnem wraz z odrobiną oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy szczyptę soli oraz pieprzu. Dusimy na małym ogniu do momentu zeszklenia się cebulki. Następnie dodajemy mięsko i dalej spokojnie dusimy, mniej więcej 15-20 min (w zależności od grubości mięsa). Na koniec dodajemy pokrojone jabłko. Teraz wystarczy około 3-4 min i sos jest gotowy.
Pęczak gotujemy na sypko. Proporcje są proste szklanka kaszy na litr wody. Wodę delikatnie solimy. Gotujemy około 15-17 min. Odlewamy wodę i podajemy wraz z przygotowanym sosem oraz surówką.
Smacznego!
PS: A na deser serwujemy ciasteczka z wcześniejszego wpisu !:)
Super,z pęczakiem mozna czarować.Pyszne jedzonko,syte i zdrowe.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń